Bemutatkozunk

Kik vagyunk?
Mi az Anyatejút Tudásközpont által szervezett Szoptatási segítő alaptanfolyam képzésén végzett önkéntes szoptatási segítők vagyunk. Ezt mindannyian az Anyatejút által kiadott oklevéllel tudjuk igazolni.

Mi az az önkéntes szoptatási segítő?
Önkéntes szoptatási segítőként a feladatunk egyfajta támogatói szerep. Segíteni tudunk a várandós kismamáknak a szoptatásra való felkészülésben, illetve szülés-születés után a szoptatással kapcsolatos kérdésekben, információátadásban. Személyesen tudjuk segíteni az édesanyákat fájdalmas szoptatás esetén a helyes mellre helyezésben. 
Elég-e a tejem? Hogy tud beállni a tejmennyiség? Miért fájhat a szoptatás? Hogyan kell hatékonyan fejni? Mit ehetek-ihatok szoptatás alatt? Normális-e, hogy ennyit szopizik a babám? Meddig szoptassam a babám? Kihez forduljak segítségért komolyabb baj esetén? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekben állunk az édesanyák rendelkezésére. Többen közülünk az önkéntes szoptatási segítő képzésen kívül egyéb, a témához kapcsolódó végzettséggel rendelkeznek - például gyermekágyas segítők, dúlák, hordozási tanácsadók, így egyéb területeken is segítséget jelenthetnek. Mindenkiről megtalálhatók ezek az információk a honlapunkon.

Miben nem tud segíteni egy önkéntes szoptatási segítő?
Az önkéntes segítők nem helyettesítik a magasan képzett, nemzetközileg elismert IBCLC szoptatási tanácsadókat, csupán szárnysegédeik vagyunk. Éppen ezért egy önkéntes segítőnek nem kompetenciája a mellgyulladás, a mell elváltozásainak kezelése, a speciális igényű babák és szüleik ellátása. Az önkéntes segítők manuálisan nem vizsgálhatják sem az édesanya mellét, sem a babát.

Hol fordulhatok hozzátok?
Honlapunkon megtalálhatóak az önkéntes segítők nevei és elérhetőségei. Itt olvasható, ki vállal személyes segítséget, ki az, aki online, esetleg telefonon kereshető. Többen szerveznek támogató csoportokat, vállalnak előadásokat a témában. Minden információ fellelhető a honlapon.

Mennyit kell fizetnem egy önkéntes szoptatási segítőnek?
Ahogy az a nevünkben olvasható, a munkánk önkéntes, így a segítségért cserébe nem kérünk pénzt. Amennyiben valaki messzebb utazna egy családot meglátogatni és támogatni, abban az esetben útiköltség-térítést kérhet. Ez minden esetben egyéni egyeztetésen múlik.